Hameren op tweevoetigheid: waarom?

Jeugdspelers hun beide benen en voeten laten gebruiken bij oefeningen lijkt evident, maar dat is het niet. Wie regelmatig een trainingsveld bezoekt ziet dat er aan dit belangrijke onderdeel van de ontwikkeling te weinig aandacht wordt besteed. Het is nochtans enorm belangrijk. Waarom dan wel, dat lees je hieronder.

Zoals de afbeelding aangeeft is er nood aan het opleiden van tweevoetige spelers. Volwassenen en dan vooral profvoetballers hebben de keuze of ze enkel hun goede voet gebruiken of ook hun minder goede. Maar in de jeugd moet aangeleerd worden om zowel met links als met rechts te spelen. Voor het evenwicht, voor de balans, en voor het verrassingseffect! Volgens voetballoopbaan.nl zijn zeker 90 procent van de voetballers niet in staat om hun mindere voet goed te gebruiken! Hoe ze aan dat cijfer komen weten we niet, het is vooral hallucinant. “De meeste spelers kunnen maar met één been dribbelen, kijk bijvoorbeeld maar naar Arjan Robben. Spelers die met twee benen kunnen dribbelen zijn zeldzaam, en kunnen in combinatie met hun snelheid heel makkelijk hun tegenstanders passeren. Probeer dus op de trainingen zo veel mogelijk te dribbelen met je zwakke been. Na een aantal weken zul je al snel resultaat zien en kun je veel makkelijk dribbelen met beide benen”, klinkt het.

Er zijn een pak voordelen op te noemen van tweevoetig zijn. Wie zowel de linker als de rechter gebruikt zal tijdswinst ervaren, is lastig te verdedigen, gezien de onvoorspelbaarheid van de kant waarlangs zal gepasseerd of gedraaid worden, er is ook een beter overzicht. Wie sneller is door zijn of haar tweebenigheid heeft meer tijd om te beslissen wat de juiste oplossing voor het voetbalprobleem is. “In sommige gevallen kom je er als voetballer niet onderuit. De bal komt voor je chocoladebeen en je moet hem gebruiken, anders is de kans verkeken. Als je nooit getraind hebt om te schieten of een voorzet te geven met dit been dan gaat dat verkeerd en is de kans verloren. Heb jij wel geoefend op het balgevoel in jouw verkeerde been dan is de kans al een heel stuk groter dat jij deze kans benut”, volgens sportloaded.nl.

De boodschap aan alle trainers is dus: leid de spelers op door oefeningen aan te reiken waarin (eventueel afwisselend) beide voeten gebruikt moeten worden. En hamer erop! De meeste voetballers worden immers geen profs en wie tweevoetig is heeft dus extra troeven… Fenomeen Dennis Bergkamp oefende al op jonge leeftijd zijn tweebenigheid: dat zegt hij hier.

 

Bronnen: www.voetballoopbaan.nl/nieuws/4-manieren-om-je-zwakke-been-te-trainensportloaded.nl/voetbal/linkerbeen-rechterbeen-trainen/

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *