Een Nieuwe Koers: Stoppen met Vroeg Scouten in Jeugdvoetbal

Het Nederlandse voetbal is altijd al een bron van passie en trots geweest, met een traditie van talentontwikkeling die enkele van ’s werelds beste spelers heeft voortgebracht. Echter, de manier waarop jonge talenten worden geïdentificeerd en opgeleid, heeft de afgelopen jaren geleid tot debatten en discussies. FC Den Bosch, een vooraanstaande betaald voetbalorganisatie (BVO), heeft nu het voortouw genomen door te stoppen met het scouten van de jongste jeugd en te kiezen voor een open vereniging, waarbij kinderen van alle niveaus welkom zijn.

Het vroege scouten van jeugdspelers is al lang een heet hangijzer in het voetbal. Steeds vaker worden kinderen al op zes- of zevenjarige leeftijd gescout en geselecteerd op basis van hun voetbalvaardigheden. FC Den Bosch heeft echter besloten dat dit systeem niet langer strookt met hun visie op talentontwikkeling en het welzijn van jonge spelers. In plaats van vroeg selecteren, heeft de club besloten om het potentieel van kinderen te benadrukken en de nadruk te leggen op plezier en ontwikkeling in een open en inclusieve omgeving.

Het idee van een open vereniging, waarbij kinderen zich kunnen inschrijven ongeacht hun niveau, is geïnspireerd door het succes van de Zweedse topclub AIK. Bij Den Bosch vinden ze dat het de juiste stap is in het belang van de kinderen en de sport zelf en benadrukken ze dat de stress en prestatiedruk die gepaard gaan met vroege selectie schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van jonge spelers. Veel talent gaat verloren door deze druk, en sommige onontdekte talenten blijven mogelijk onder de radar. (Lees verder onder de foto)

De nieuwe benaderingswijze van FC Den Bosch houdt in dat er wordt gekeken naar het potentieel van spelers in plaats van hun huidige niveau. De focus ligt op het enthousiasmeren van kinderen voor de sport en het laten beleven van succes, met als doel een gezondere sportcultuur te creëren. Deze verschuiving in de jeugdopleiding van Den Bosch past binnen een bredere visie van de club om meer dan alleen een voetbalclub te zijn. De club kan een belangrijke rol spelen in de regionale samenleving. Door zich meer te richten op verbinding met de regio en maatschappelijke impact, kan FC Den Bosch een grotere rol spelen dan alleen het ontwikkelen van voetbaltalent. De stap van FC Den Bosch om te stoppen met vroeg scouten en te kiezen voor een open vereniging is een belangrijk signaal binnen de voetbalwereld. Het onderstreept het belang van het welzijn en de ontwikkeling van jonge spelers boven prestatiedruk en selectie op jonge leeftijd.

Bronnen: https://www.sportenstrategie.nl/coaching/fc-den-bosch-stopt-als-eerste-bvo-met-scouten-jongste-jeugd/https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/fc-den-bosch-stopt-met-scouten-van-piepjonge-voetballertjes-en-wordt-open-vereniginghttps://www.fcdenbosch.nl/wp-content/uploads/2021/09/FCDB_open_club_onderlegger_def.pdf – Foto’s: Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *