Wat brengt je het verst als voetballer, talent of mindset?

Sommige kinderen lijken geboren te zijn met een natuurlijk talent voor sport. Ze hebben een uitstekende oog-handcoördinatie, een scherp spelinzicht of zijn ontzettend snel op het veld. Deze kinderen krijgen vaak complimenten voor hun vaardigheden en horen regelmatig hoe goed ze zijn. Maar verrassend genoeg zien we in de praktijk dat juist deze kinderen soms vastlopen in hun ontwikkeling. Ze vermijden uitdagingen uit angst om fouten te maken en blijven binnen hun comfortzone. Dit is waar de kracht van een juiste mindset naar voren komt.

Talent en Mindset

Talent is zeker belangrijk, maar het hebben van de juiste mindset is minstens zo cruciaal voor succes. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck heeft ontdekt dat er twee soorten mindsets zijn: de statische mindset en de op groei gerichte mindset.

  1. Statische Mindset: Mensen met een statische mindset geloven dat vaardigheden en intelligentie vaststaan en aangeboren zijn.
  2. Op Groei Gerichte Mindset: Mensen met een groei mindset geloven dat vaardigheden en intelligentie kunnen groeien door inspanning, hard werken en doorzetten.

Een voorbeeld van een sporter met een op groei gerichte mindset is Michael Jordan. Ondanks dat hij veel tegenslagen kende, zag hij falen als een kans om te groeien. Zijn beroemde citaat “I’ve failed over and over again in my life and that is why I succeed” laat zien hoe zijn focus op groei hem heeft geholpen om een van de beste basketbalspelers ooit te worden. (Lees verder onder de foto)

Mindset Wint van Talent

Kinderen met aangeboren talent kunnen uitblinken, maar het zijn vaak de kinderen met de groei mindset die uiteindelijk de top bereiken. Deze kinderen zijn niet bang om fouten te maken en werken hard om beter te worden. Ze begrijpen dat falen een kans is om te leren en te groeien.

Anders Complimenteren

Een groei mindset kan gestimuleerd worden door anders te complimenteren. In plaats van te focussen op resultaten, is het belangrijk om complimenten te geven voor inspanning en doorzettingsvermogen. Hier zijn enkele tips:

  1. Geef complimenten zoals “Je hebt echt je best gedaan vandaag” in plaats van “Je hebt gescoord, ik ben trots op je.”
  2. Laat zien dat je gelooft in de groeimogelijkheden van je kind en benadruk de vooruitgang die ze boeken door hard te werken.
  3. Moedig je kind aan om fouten te maken en hieruit te leren. Bespreek wat ze de volgende keer anders kunnen doen.
  4. Toon zelf ook dat je fouten maakt en hoe je hiermee omgaat. Leren komt voort uit fouten!

Kortom, de juiste mindset is van onschatbare waarde in de voetbalontwikkeling van kinderen. Talent is een goed begin, maar het is de groei mindset die bepaalt hoe ver een speler uiteindelijk zal komen. Moedig je kind aan om uitdagingen aan te gaan, fouten te omarmen en te blijven groeien, zowel binnen als buiten het voetbalveld.

Bronnen: https://impliciet.com/talent/https://voetbalxprt.com/artikels/het-belang-van-mindset-in-talentontwikkelinghttps://www.voetballoopbaan.nl/nieuws/4-doorslaggevende-eigenschappen-die-bij-veel-talenten-ontbrekenhttps://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/column-xl/item/110170/waarom-het-belangrijk-is-dat-talent-van-morgen-een-groeimindset-heeft-https://studenttheses.uu.nl/bitstream/handle/20.500.12932/42683/Talenten%20Potentials%20met%20de%20juiste%20mindset.pdf?sequence=1https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockey-visie/waarom-het-belangrijk-is-om-te-geloven-dat-talent-te-ontwikkelen-is-door-bart-heuvingh – Foto’s: Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *