Drukzetten van elke tegenstander stoppen, zo doe je dat

Een goed voorbereide tactiek is essentieel voor elk voetbalteam om succesvol te zijn tijdens wedstrijden. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is het analyseren van hoe de tegenstander druk zet op het speelveld. Het drukzetten van de tegenstander kan immers grote invloed hebben op de wedstrijd en de manier waarop jouw team opbouwt. Als coach is het cruciaal om te weten hoe je onder verschillende vormen van drukzetten van de tegenstander kunt uitspelen. In dit artikel kijken we naar verschillende manieren waarop tegenstanders druk kunnen zetten en geven we tips over hoe je daar als team mee om kunt gaan.

Omgooien of Kleine Aanpassingen?

Er zijn twee manieren waarop je de opbouw van je team kunt aanpassen aan de manier van drukzetten van de tegenstander. De eerste manier is om de opbouw volledig aan te passen aan de manier waarop de tegenstander drukzet. Dit betekent dat je een specifiek plan maakt voor elke tegenstander. De tweede manier is om vast te houden aan je eigen manier van opbouwen, maar kleine aanpassingen te doen om het opbouwen gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan kleine positiewijzigingen of bewegingen tijdens het opbouwen. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk als coach om te bepalen welke aanpak het beste past bij jouw speelstijl en filosofie.

Liverpool’s Klopp-Pressingmachine

Een van de meest succesvolle uitvoeringen van drukzetten in het voetbal is te vinden bij Liverpool, onder leiding van Jurgen Klopp. Liverpool speelt meestal in een 1:4:3:3-formatie en legt de nadruk op het verdedigen van het centrum van het veld. Als de tegenstander de bal naar hun centrale verdediger speelt, begint de buitenspeler van Liverpool met drukzetten. Tijdens het drukzetten zorgt deze buitenspeler ervoor dat de passlijn naar de back wordt afgesloten. De spits staat in het midden van het veld en blokkeert de passlijnen naar de verdedigende middenvelder en de andere middenvelder aan de zijde van de bal. Liverpool laat echter bewust de passlijn naar de middenvelder aan de andere kant open. Hierdoor lijkt het voor de tegenstander alsof ze onder de druk kunnen uitspelen. In werkelijkheid is het een valstrik, want zodra de bal naar die middenvelder wordt gespeeld, zet Liverpool massaal druk. Deze effectieve manier van drukzetten werkt omdat Liverpool met drie aanvallers maar liefst vijf spelers weet af te dekken. (Lees verder onder de foto)

Hoe Onder de Druk van Liverpool Uitspelen?

Om succesvol onder de druk van Liverpool uit te spelen, moeten teams zich richten op het benutten van de zwakke punten in hun drukzettingsstrategie. Bij Liverpool is een van die zwakke punten de rol van de spits. Die moet een groot gebied afdekken, vooral achter hem. Een mogelijke benadering om hiermee om te gaan is het creëren van ruimte in de as van het veld. Teams kunnen hun centrale verdedigers ver uit elkaar positioneren en de keeper tussen hen in plaatsen. Hierdoor kan de keeper helpen bij het geven van korte passes tijdens de opbouw. Een middenvelder kan vervolgens diep inzakken om de spits te dwingen een keuze te maken tussen het afdekken van de passlijn naar de verdedigende middenvelder of die naar de andere middenvelder aan de zijde van het veld.

Spelen tegen 1:4:4:2-druk

Een andere veelgebruikte drukzettingsmethode is die vanuit een 1:4:4:2-ruitformatie. Tegenstanders kunnen vanuit deze formatie goed druk zetten, maar er zijn manieren om eronderuit te komen. Een van de zwakke punten van deze formatie is dat er minder druk is op de vier verdedigers, waardoor de tegenstander ruimte kan creëren voor de opbouw. Teams kunnen dit benutten door de opbouw te beginnen met een van de centrale verdedigers. Door een middenvelder diep te laten inzakken, ontstaat er ruimte tussen de middenvelders van de tegenstander. Hierdoor kan de centrale verdediger de bal naar de middenvelder spelen en vervolgens de aanval opzetten. Het is belangrijk om de tegenstander in beweging te brengen en te lokken, zodat er ruimte ontstaat om onder de druk uit te spelen. (Lees verder onder de foto)

Gebruik van een Driemansopbouw

Het spelen met drie verdedigers kan ook effectief zijn om drukzettingsmethoden van de tegenstander te neutraliseren. Bij het spelen met een driemansverdediging kunnen teams de voorste linie van de tegenstander uit elkaar trekken en ruimte creëren in de halfspaces. Dit biedt mogelijkheden om onder de druk van de tegenstander uit te spelen en de bal naar het middenveld te verplaatsen.

Een andere tactiek die teams kunnen gebruiken om onder de druk van een 1:4:4:2 uit te spelen, is door de “nummer 6-ruimte” open te laten. Dit houdt in dat de verdedigende middenvelder vrijheid krijgt om zich te positioneren en de opbouw te ondersteunen. Door deze ruimte te benutten, kunnen teams overtal creëren in de as van het veld en de druk van de tegenstander omzeilen. Door de zwakke punten van de drukzettingsstrategie van de tegenstander te benutten en slim gebruik te maken van ruimtes op het veld, kunnen teams effectief onder de druk uitspelen en succesvol zijn tijdens wedstrijden. Het is essentieel om als team te communiceren en elkaar te ondersteunen om optimaal te profiteren van de tactische aanpassingen. Met de juiste aanpak en voorbereiding kan elk voetbalteam elke vorm van drukzetten van de tegenstander verslaan.

Bron: Zo versla je elke manier van druk zetten!, www.voetbalkennisplatform.nl, 24-06-2020, tekst Cameron Meighann, vertaling: Thom Bleijerveld – foto’s: pexels – pixabay.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *