Laat de beste trainers de jeugdploegen trainen: een sleutel tot succes

Het is een bekend adagium in de voetbalwereld: de jeugd heeft de toekomst. Maar wat als we dat omdraaien en zeggen: de toekomst heeft de jeugd? Dat is precies de filosofie die steeds meer voetbalclubs en -opleidingen omarmen, waarbij de beste trainers juist worden ingezet bij de jongste jeugd. Een benadering die een significante impact kan hebben op de ontwikkeling van jonge spelers en speelsters.

Experts, clubleiders en technisch verantwoordelijken van gerenommeerde jeugdopleidingen benadrukken het belang van kwalitatieve trainers bij de jongste jeugdelftallen. Ze wijzen erop dat de basis voor voetbalvaardigheden op jonge leeftijd wordt gelegd en dat het essentieel is om spelers de juiste technische en tactische fundamenten bij te brengen. Het is niet alleen een kwestie van eenvoudige aanwijzingen geven, zoals “ga maar lekker dribbelen” of de bal op het veld te gooien en een wedstrijdje te spelen. Technische vaardigheden zoals dribbelen, passen en trappen vereisen een diepgaand begrip en begeleiding. De rol van pedagogisch onderlegde ouders wordt evenzeer niet onderschat, maar technische en tactische expertise is nodig om jonge spelers op een effectieve en gestructureerde manier te ontwikkelen. Er komt meer bij dribbelen kijken dan alleen de bal aanraken; aspecten zoals snelheid, balans en loopstijl spelen een cruciale rol. Deze nuances kunnen het verschil maken tussen gewoon spelen en echt doorgroeien. (Lees verder onder de foto)

Vormen van Weerstand en Oefenstof

Het creëren van weerstand is een belangrijk element bij de ontwikkeling van jonge spelers. De beste trainers worden liefst bij de jongste jeugd ingezet, omdat daar de basis wordt gelegd voor technische vaardigheden en spelintelligentie. Om deze ontwikkeling te ondersteunen, is hoogwaardige oefenstof van cruciaal belang. Investeren in het aanbieden van specifieke trainingen gericht op verschillende leeftijden en niveaus is een optie, of trainen met een doorschuifsysteem of carrousel. Ook trainen met kleine groepjes heeft de voorkeur. Het belang van het creëren van een gestructureerde en samenhangende ontwikkelingsomgeving wordt sterk benadrukt. Dit betekent dat elke jeugdtrainer de juiste oefenstof krijgt om spelers te helpen groeien op basis van de behoeften van het team en individuele spelers. (Lees verder onder de foto)

Conclusie

Het leggen van de technische en tactische basis op jonge leeftijd vormt de kern van succes op latere leeftijd. Door te erkennen dat de toekomst van het voetbal begint bij de jeugd, en door te investeren in kwaliteit van trainers die pedagogisch geschoold zijn eventueel en vooral positief coachen, kunnen clubs en opleidingen een duurzame impact creëren op de sport en de spelers die haar vertegenwoordigen.

Bronnen: https://www.voetbaltrainer.nl/coachvak/zet-de-beste-trainers-op-de-jongste-jeugd/https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220210_98497111https://www.knack.be/sport/voetbal/een-voetballer-past-zich-het-best-aan-als-hij-in-de-jeugd-nooit-aan-gewenning-werd-blootgesteld/https://www.ajax.nl/club/jeugdopleiding/

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *