Het Belang van Trainen op Verschillende Ondergronden in Jeugdvoetbalopleiding

In de moderne jeugdvoetbalopleiding draait alles om het ontwikkelen van complete spelers die niet alleen technisch en fysiek sterk zijn, maar ook cognitief bekwaam en tactisch bewust. Eén van de innovatieve benaderingen die wordt gebruikt om dit doel te bereiken, is het trainen op verschillende ondergronden. De AZ Jeugdopleiding heeft deze aanpak omarmd en zet in op voetballen op diverse ondergronden zoals kunstgras, gras, zand en zelfs asfalt. Differentieel leren brengt op, dat maakt dit artikel duidelijk.

Op het hypermoderne AFAS Trainingscomplex van AZ worden spelers niet alleen blootgesteld aan natuurgras en kunstgras, maar ook aan zand en asfalt. Deze variatie in ondergronden is symbolisch voor de clubvisie die gericht is op het ontwikkelen van veelzijdige spelers die in staat zijn om in verschillende omstandigheden te excelleren. In het kielzog van AZ zijn al enkele clubs gevolgd met het opleiden van hun spelers door te trainen op verschillende ondergronden. Niet enkel profclubs, ook bij de amateurverenigingen zien ze in dat het nuttig is. (Lees verder onder de foto)

Het trainen op diverse ondergronden biedt verschillende voordelen voor de ontwikkeling van jeugdspelers:

* Cognitieve en Technische Vaardigheden: Het spelen op diverse ondergronden dwingt spelers om snel te reageren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit traint hun cognitieve vermogens en technische vaardigheden, aangezien de bal op elke ondergrond anders reageert. Spelers leren hoe ze hun balcontrole, passes en schoten moeten aanpassen aan de specifieke omstandigheden.

* Creativiteit en Zelfstandigheid: Het spelen op verschillende ondergronden moedigt spelers aan om creatief te denken en hun eigen stijl te ontwikkelen. Voetballen op asfalt, zand of gras vereist verschillende bewegingen en technieken, waardoor spelers hun eigen unieke aanpak kunnen ontdekken en ontwikkelen.

* Fysieke Ontwikkeling: Het bewegen op verschillende ondergronden legt verschillende fysieke eisen op aan spelers. Het vereist aanpassing en ontwikkeling van verschillende spiergroepen, evenwicht en coördinatie. Dit draagt bij aan een algehele verbetering van de fysieke ontwikkeling van spelers.

* Besluitvorming en Situatieherkenning: Voetballen op verschillende ondergronden dwingt spelers om snel beslissingen te nemen en zich aan te passen aan veranderende situaties. Ze moeten anticiperen op hoe de bal zal stuiteren en hoe ze moeten reageren om succesvol te zijn, wat hun besluitvormingsvaardigheden en situatieherkenning verbetert. (Lees verder onder de foto)

Spelers moeten leren omgaan met diverse situaties en omstandigheden, en dat vereist training op verschillende ondergronden. Het moderne voetbal evolueert voortdurend, met snellere en dynamischere spelsituaties. Spelers moeten snel denken, snel reageren en vaardigheden toepassen in uiteenlopende contexten. Het trainen op verschillende ondergronden vergroot het arsenaal aan mogelijkheden van spelers, wat van cruciaal belang is voor hun succes op het veld. Het gaat niet alleen om het herkennen van de juiste cues en beslissingen nemen; het gaat ook om het uitvoeren van die beslissingen met de juiste technische finesse. Een complete speler moet niet alleen begrijpen waar de bal naartoe moet, maar ook in staat zijn om de bal met de juiste snelheid en precisie te spelen. Alleen dan kan hij de ideale vervolgactie ondernemen.

Bronnen: https://www.knvb.nl/assist/trainersdashboard/kennisbank/104/vari%C3%ABren-van-ondergrondhttps://www.voetbalkennisplatform.nl/?page=articles&articlespage=article&aid=1413&theme=9https://www.dvs33.nl/1301/4370/jeugd-dvs33-ermelo-traint-op-verschillende-ondergronden/https://voetbalontwikkeling.nl/welke-effecten-heeft-het-trainen-in-zand-voor-voetballers/https://aleco.nl/blog/hoe-kan-ik-mijn-techniek-verbeteren-als-voetballer/https://www.ascnieuwland.nl/jeugdopleidingen/trainen-op-verschillende-ondergronden/ – Foto’s: Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *