Voetbal en futsal: perfect een-tweetje

Futsal en zaalvoetbal bieden heel wat perspectieven voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Dat wisten ze al in Spanje waar binnen- en buitenvoetbal naadloos gecombineerd worden. Steeds meer clubs in Nederland en België erkennen de meerwaarde van zaalvoetbal en zoeken naar manieren om het een integraal onderdeel te maken van hun opleiding.

Flexibiliteit en ontwikkeling

Hjalmar Hoekema, medewerker zaalvoetbalontwikkeling bij de KNVB, deelde zijn inzichten over de opkomst van futsal in verenigingen. Hij benadrukt dat futsal een positieve ontwikkeling is, aangezien het spelers flexibeler maakt door de verschillende ondergronden, aantallen, regels en balvarianten. De unieke prikkels die futsal biedt, zowel technisch, fysiek als tactisch, dragen bij aan een verhoogde snelheid in besluitvorming en handelen. Hoekema moedigt niet alleen BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) maar ook amateurverenigingen aan om zaalvoetbal een plek te geven in hun opleiding. De KNVB ondersteunt deze overgang door futsalclinics aan te bieden, opleidingen bij te wonen en in gesprek te gaan met verenigingen. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de mogelijkheden en behoeften van elke vereniging. (Lees verder onder de foto)

Zaalvoetbal: passing performance

Onderzoek heeft aangetoond dat zaalvoetbal bijdraagt aan de ontwikkeling van technische en inzichtelijke vaardigheden bij jonge voetballers. De nadruk op ‘passing performance’ in zaalvoetbal blijkt hogere eisen te stellen dan veldvoetbal, waardoor spelers die zowel in de zaal als op het veld actief zijn, technisch vaardiger worden en betere beslissingen kunnen nemen. Het bewijs wordt geleverd door de voetbalgrootheden als Lionel Messi, Andres Iniesta en Cristiano Ronaldo, die allen hun carrière begonnen met zaalvoetbal.

De KNVB, maar ook Voetbal Vlaanderen wil deze bevindingen benutten om zaalvoetbal in Nederlandse en Belgische verenigingen te stimuleren. Een praktijkvoorbeeld van de succesvolle integratie van zaalvoetbal komt van HC&FC Victoria 1893 uit Hilversum. De club benadrukt het belang van differentieel leren. De spelers trainen er op verschillende ondergronden, waaronder gras, kunstgras, zand, straat en de zaal. Het trainen in kleine vormen in de zaal bevordert de ontwikkeling van creatieve en bal dominante spelers, wat zich vertaalt naar een hoger tempo en meer motorische kracht op het veld. (Lees verder onder de foto)

Toekomst in combo binnen- en buitenvoetbal

Futsal en zaalvoetbal zijn niet alleen een spel; het zijn krachtige ontwikkelingsinstrumenten. Terwijl de bonden actief betrokken zijn bij het ondersteunen van clubs in deze transitie, is het aan de verenigingen om creatief te zijn, zaalvoetbal een plek te geven en actief beleid te maken. In deze verschuiving ligt een kans voor voetbal, waarbij de nadruk ligt op het technische beter leren, met plezier als drijvende kracht. Alleen is het probleem vandaag vaak: ruimte en uren in sporthallen versieren. Daar knelt al te vaak het schoentje…

Bronnen: https://www.victoria1893.nl/https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/62244/driemaal-zoveel-leden-door-combi-veld-en-zaalvoetbalhttps://www.voetbalvlaanderen.be/nieuws/indoorvoetballen-wat-zijn-de-opties-en-hoe-start-je-ermeehttps://www.voetbaltrainer.nl/coachvak/implementeren-van-futsal-in-de-jeugdopleiding/https://www.linkedin.com/pulse/futsal-de-kracht-voor-een-sterke-basis-bij-every-janzen/?originalSubdomain=nl – Foto’s: Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *