Big data is de toekomst van het voetbal volgens Monchi

Monchi (Ramón Rodríguez Verdejo), de Technisch Directeur van Aston Villa, is ervan overtuigd dat Big Data de toekomst van voetbal is en dat ingenieurs en natuurkundigen meer in trek zijn dan scouts. De Spanjaard keerde in 2019 terug naar Sevilla, de club waar hij 17 seizoenen had doorgebracht, na twee mislukte jaren bij AS Roma en daar merkte hij op dat de club – en het voetbalspel als geheel – drastisch waren veranderd sinds hij in 2000 begon.

“Big Data en kunstmatige intelligentie zijn twee termen die door elke club worden gebruikt die wil groeien”, vertelde hij aan EPC Tracker. “De laatste tijd zijn we, meer dan scouts, op zoek naar ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en experts op het gebied van statistieken of algoritmen. Big Data is de toekomst van voetbal. Niet omdat je een speler koopt op basis van gegevens, maar omdat het het risico vermindert.” Met Big Data worden zeer grote datasets bedoeld die kunnen worden gebruikt om patronen en trends te onthullen. Liverpool heeft bijvoorbeeld een vierkoppig onderzoeksteam onder leiding van Ian Graham, dat gespecialiseerd is in onderzoek en ontwikkeling, modellering, machinaal leren en analyse. De teamleden zijn universitairen met diploma’s in wiskunde en natuurkunde van instellingen zoals Harvard en Cambridge. Vorig jaar heeft Arsenal de Russische datawetenschapper Mikhail Zhilkin in dienst genomen, die een masterdiploma heeft in natuurkunde en wiskunde en eerder heeft geholpen bij het ontwikkelen van de Candy Crush-spellen. (Lees verder onder de foto)

Dit is een enorm contrast met het begin van de jaren 2000, toen soms kegels werden gebruikt om afstanden en snelheden te berekenen. “Terug in 2000 zetten we kegels neer om de afgelegde meters te tellen”, herinnerde Monchi zich. “Ik moest een leverancier bellen om de wedstrijd tussen Barcelona en Atlético Madrid op te nemen, omdat we vijf weken later tegen hen speelden. Hij stuurde het me op video. Of toen ik een neef van me belde die in La Coruña werkt om een rapport te maken over Deportivo. Hij stuurde het me per post. Je had 15.000 papieren dossiers en het enige wat ze deden was ruimte innemen.” (Lees verder onder de foto)

Tegenwoordig plaats je tijdens een training een GPS-tracker op de rug van een speler en meet je alles. Twee minuten na het einde van de trainingssessie heb je alle gegevens beschikbaar. Op dezelfde manier heb ik op een virtueel platform in een seconde beelden en gegevens van de spelers. “In een gedeelde server met collega’s kunnen we tegelijkertijd documenten en rapporten bekijken. Ik kan een coach naar Peru sturen en binnen 30 minuten na de wedstrijd heb ik het rapport.” Monchi’s visie illustreert hoe technologie en data-analyse het moderne voetbal transformeren. Big Data biedt clubs ongekende inzichten in spelersprestaties en tactieken, waardoor ze hun besluitvorming kunnen versterken en hun kansen op succes kunnen vergroten. Ingenieurs en wetenschappers spelen nu een cruciale rol in het verbeteren van het spel, en voetbal zal blijven evolueren naarmate Big Data en kunstmatige intelligentie steeds verder geïntegreerd worden in de sport. In deze snel veranderende voetbalwereld is het aan elke club om de nieuwste technologieën en analytische benaderingen te omarmen, net zoals Monchi en Sevilla hebben gedaan. Big Data is inderdaad de toekomst van voetbal en zal blijven bijdragen aan de groei en evolutie van deze prachtige sport.

Bronnen: https://trainingground.guru/articles/monchi-big-data-is-the-future-of-footballhttps://epc-tracker.es/monchi-digitalizacion-barreras-resistencia-al-cambio/ – foto’s: pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *