Over hoe Maradona ons blijft begeesteren: voetbalfilms en -documentaires die je moet gezien hebben

De belangrijkste bijzaak ter wereld wordt regelmatig in films gevat, in documentaires besproken. Er zijn heel wat lijstjes gemaakt, hierbij een kleine selectie. Wat opvalt is dat er steeds iets in staat over de soms gecontesteerde maar om zijn voetbalkwaliteiten geapprecieerde Diego Armando Maradona!

Als we de Nederlandse televisie mogen geloven, dan is de documentaire van Asif Kapadia over de halfgod met het cocaïneprobleem meer dan een aanrader. De regisseur probeert antwoorden te geven op de vraag wat Maradona mankeerde. Zijn bijdrage uit 2019 is doorspekt met historisch archiefmateriaal.

Verder raden ze ook Mario aan. “Een sterke en indrukwekkende film die op realistische wijze toont welke pijn en dilemma’s twee verliefde voetballers ondergaan in de homofobe sportwereld”, volgens het selectiecomité van NPO3. Regisseur Marcel Gisler brengt in beeld hoe moeilijk de conservatieven in het voetbal het hebben met de mensen uit de lgbtq-gemeenschap.

The Damned United is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Brian Clough en zijn 44 dagen als trainer van Leeds United. Een film met Michael Sheen uit 2009. “Hij speelt de man die een spuughekel had aan de club Leeds United, maar er in 1974 alsnog een baan accepteerde. De man die zo’n opvallende grote bek had, dat niemand minder dan Muhammad Ali zich op televisie rechtstreeks tegen hem keerde”, staat er te lezen op de website van NPO3.

In de hekken verzamelde de top 20 van voetballiefhebbers. En daar staat Green Street Hooligans op 1. Over de harde kern van West Ham. Ook hier een bijdrage over Maradona in de top vijf. Op Netflix is er een merkwaardige minidocumentaire te zien over den Diego zijn passage in het Mexicaanse Culiacán, waar het Sinaloa-kartel het voor het zeggen heeft. Hij wil er als trainer de lokale voetbalclub Dorados redden. De korte serie kreeg de naam Maradona en Sinaloa.

Bronnen: https://www.npo3.nl/film-en-serie/reviews/ek-2021-voetbal-filmshttps://www.indehekken.net/dit-is-jullie-top-20-voetbaldocus-films-en-series/https://www.manners.nl/netflix-documentaires-series-voetbal/

 

Foto (c) free-images.com.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *