Eredivisieclub uit Nederland is begaan met mondhygiëne jeugdspelers

Mondhygiëne is superbelangrijk. Niet alleen bij voetballers. Ontstekingen van het tandvlees kunnen voor ergere zaken zorgen. En een onverzorgd gebit kan zelfs leiden tot hartziekten. PSV Eindhoven en sponsor Philips willen er samen voor zorgen dat de jongens en meisjes in de jeugdwerking hun tanden goed poetsen.

In de PSV Academy besteden ze voortaan ook aandacht aan mondhygiëne en mondzorg. Dat de tanden en het tandvlees van de jeugdspelers in orde zijn kan zorgen voor betere prestaties en natuurlijk ook een betere gezondheid. Partner Philips stapt mee in om de Sonicare, een elektrische tandenborstel te promoten. Workshops en demo’s moeten spelers bewust maken van hoe belangrijk een gezond gebit wel is. Met als ultieme doel om de prestaties van de spelers te verbeteren. “Het past binnen onze rol als innovatiepartner om alle PSV’ers te laten inzien hoe belangrijk een gezond gebit is. Wij willen bijdragen aan een optimaal prestatieklimaat voor alle PSV’ers”, volgens Sjoerd Jilderda, Marketing Manager Philips Sonicare op de website van PSV. (lees verder onder de foto)

Elke dag poetsen
Wie elke dag grondig zijn of haar tanden poetst maakt minder kans op hartziektes. Bij een bloedend tandvlees bestaat de kans dat er bacteriën in de bloedbaan komen. Die bacteriën zijn nodig en zijn niet schadelijk, behalve wanneer ze in de bloedbaan terechtkomen. Ze kapselen zich dan in in de bloedplaatjes om zich te beschermen tegen ons natuurlijke immuunsysteem.”Uit onze studie bleek dat enkele bacteriën onafhankelijke katalysators waren voor hartziektes. Het maakt niet uit hoe fit, gezond, of slank je bent. Iedereen kan door deze soort bacterieaanval geveld worden”, volgens professor Howard Jenkinson van de universiteit van Bristol.

Voorkom blessures
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat topsporters niet altijd over een gezonde mond beschikken. En dat heeft invloed op prestaties tijdens de training of de match. Blijkbaar lijden topsporters zelfs vaker aan mondziektes dan de gemiddelde bevolking. Met bijvoorbeeld diabetes als gevolg. Een gezonde mond helpt ook bij het voorkomen van blessures. En dus willen ze bij PSV Eindhoven al jong beginnen sensibiliseren, want uit onderzoek blijkt dat topsporters mondzorg een lage prioriteit geven. Bovendien nemen ze naast de standaardvoeding ook vaak suikerrijke sportdranken, energiesupplementen en koolhydraten in. Wart van Zoest: “Als clubarts is het voorkomen van blessures bij onze spelers net zo belangrijk als het genezen ervan. Mondhygiëne speelt daarbij een belangrijke rol. Er zijn tal van voorbeelden te noemen uit binnen en buitenland waar een slepende blessure of infectie begonnen is in de mond. Daarom werken we intensief samen met onze partner Philips die veel expertise heeft op het gebied van mondzorg.” (lees verder onder de foto)

Topsporters hebben veel last
Liefst 35 procent van de topsporters uit het Engelse onderzoek blijken last te hebben van kiespijn of gevoelige tanden tijdens het eten en drinken. Dat beïnvloedt ook de slaap en de mogelijkheden om te ontspannen na de inspanningen. Zeventien procent geeft aan niet goed te durven lachen en zich te schamen voor het gebit, met andere woorden, ook het zelfvertrouwen wordt aangetast. 1 op 3 ziet zijn of haar prestaties beïnvloed door de mondgezondheid. Flyers maken en verspreiden en het aanbieden van een toiletzakje met alle noodzakelijke producten zoals een tandenborstel, tandpasta, flosdraad en andere is misschien een tip die voor elke voetbalvereniging kan dienen. En de spelers uiteraard aanraden om minsten eenmaal per jaar naar de tandarts of mondhygiënist te gaan!

Tot slot nog dit: vruchtenthee en prosecco zijn schadelijk voor de tanden, let op terugtrekkend tandvlees, let op met medicijnen, flos één keer per dag, eet niet teveel snacks, wanneer je kauwgum gebruikt dan liefst met xylitol, kies voor een elektrische tandenborstel en spoel NIET met mondwater na het poetsen!

Bronnen: https://www.psv.nl/nieuwspagina/artikel/philips-en-psv-investeren-in-mondzorg-van-spelers.htm, https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2022/20220428-philips-en-psv-investeren-in-mondzorg-van-spelers.html, https://www.hln.be/nina/tien-tips-om-je-mondhygiene-te-verbeteren~aa13ec12/, https://www.gva.be/cnt/aid937858, https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/mondhygiene/page/3/. Foto’s (c) Pexels.

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *