Nederlandse bond wil steviger inzetten op voetbal voor mensen met een beperking

Het voetbal is voor velen een passie en een uitlaatklep. Eén op de tien Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking, en deze groep blijft vaak achter in sportparticipatie, waaronder voetbal. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) erkent dit probleem en heeft ambitieuze plannen om voetbal voor mensen met een beperking op meer plekken in Nederland aan te bieden. In hun strategisch beleid voor Passend Voetbal voor de periode 2022-2026 zijn drie belangrijke speerpunten naar voren gekomen.

Toegankelijkheid van verenigingen vergroten

Een belangrijke oorzaak voor de beperkte sportdeelname van mensen met een beperking is de moeilijkheid om een geschikt voetbalteam te vinden. Bovendien worden veel verenigingen gehinderd door ontoereikende faciliteiten voor mensen met een beperking, zoals ontoegankelijke kantines, gebrek aan invalidentoiletten en slecht zichtbare omheiningen langs het veld. Om ervoor te zorgen dat sporters met een beperking zich welkom voelen bij een vereniging, heeft de KNVB als doel om samen met andere sportbonden en het NOC*NSF de toegankelijkheid van verenigingen in kaart te brengen en te verbeteren. Zelfs de KNVB Campus in Zeist zal aanpassingen ondergaan om drempels weg te nemen voor mensen met een beperking. Hiermee laat de voetbalbond zien dat inclusiviteit een centrale rol speelt in hun strategie.

Zichtbaarheid en uitbreiding van Oranje Para-voetbalteams

Een andere belangrijke stap is het vergroten van de zichtbaarheid van de aangepaste voetbalvormen, met name de Oranje Para-voetbalteams. De nationale teams van aangepast voetbal krijgen hetzelfde ’thuisadres’ als de reguliere Oranje-teams. Hiermee wil de KNVB deze teams een inspirerende rol geven. Spelers en speelsters met een beperking die de eer krijgen om voor Oranje uit te komen, kunnen dienen als inspiratie voor kinderen met een beperking om ook aan voetbal deel te nemen. (Lees verder onder de foto)

Uitbreiding van aangepaste voetbalvormen

De KNVB biedt verschillende aangepaste voetbalvormen aan, zoals Amputatievoetbal, Blindenvoetbal, CP-voetbal, Dovenvoetbal, Elektrisch Voetbal, Frame-voetbal en G-voetbal. Het doel is om zoveel mogelijk te voetballen volgens de reguliere spelregels, met aanpassingen waar nodig. De KNVB heeft specifieke ambities voor elk van deze vormen.

  • G-voetbal: Deze bekendste aangepaste voetbalvorm bedient de grootste doelgroep. Op dit moment bieden 250 verenigingen in Nederland G-voetbal aan, wat ongeveer tien procent van het totale verenigingsbestand van de KNVB is. Het doel is om de deelname aan G-voetbalteams te stabiliseren en bestaande verenigingen te versterken, met speciale aandacht voor regio’s waar voor G-voetballers weinig mogelijkheden zijn om te voetballen.
  • CP-voetbal: Deze vorm, gespeeld door voetballers met motorische problemen als gevolg van een hersenbeschadiging, heeft dankzij het nationale team een zekere mate van bekendheid. De KNVB wil de focus leggen op de verdere sportieve ontwikkeling van CP-voetbal.
  • Dovenvoetbal: Het doel is om deze competitie verder te ontwikkelen en te werken aan de acceptatie binnen reguliere voetbalteams, zodat mensen die slechthorend of doof zijn zonder belemmeringen kunnen deelnemen.
  • Amputatievoetbal, Blindenvoetbal, Elektrisch Voetbal en Frame-voetbal: Voor deze vormen is het streven om het aantal trainingsgroepen uit te breiden om zo meer spelers de kans te geven om te voetballen.

Met deze ambitieuze plannen laat de KNVB zien dat zij zich actief inzetten voor een inclusievere voetbalgemeenschap, waarin iedereen, ongeacht hun beperking, de kans krijgt om van deze prachtige sport te genieten. Het is een belangrijke stap richting een meer inclusieve samenleving, waarin sport voor iedereen toegankelijk is. Laten we hopen dat in 2026 de doelen zijn behaald en we een grotere en gevarieerdere groep voetballers op de Nederlandse velden zien schitteren.

Bron: https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/berichten/66826/knvb-wil-op-meer-plekken-voetbal-voor-mensen-met-een-beperking. Foto’s (c) Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *