Voetbal in de Renaissance: Calcio Fiorentino – De Elitesport van Italië

In onze moderne tijd is voetbal ongetwijfeld de meest populaire sport ter wereld, waar miljoenen mensen van alle achtergronden van genieten. Maar wist je dat voetbal al veel ouder is dan we denken? Terug in de Renaissance was voetbal in de Italiaanse steden een ware elitesport. Laten we eens een duik nemen in de geschiedenis en ontdekken hoe voetbal werd gespeeld tijdens die glorieuze periode.

Calcio Fiorentino: De Florentijnse Sport

Tijdens de Renaissance was er één vorm van voetbal die de passie van het grote publiek samenbracht met het aanzien van de elite: het calcio Fiorentino. De eerste vermeldingen van deze Florentijnse sport gaan terug tot in de 14e eeuw, maar het was in de 16e en 17e eeuw dat calcio echt populair werd.

In het begin werd het spel op willekeurige plaatsen gespeeld, zoals pleinen en straten van de stad. Maar zodra de spelregels officieel werden vastgelegd, kreeg calcio een vaste plek: de Piazza Santa Croce in Florence. Het speelveld was iets kleiner dan de huidige voetbalvelden en de teams bestonden uit 27 spelers, opgedeeld in vier categorieën: vier keepers (datori indietro), drie verdedigers (datori innanzi), vijf middenvelders (sconciatori), en maximaal vijftien aanvallers (innanzi).

De Parade en Het Trapspel

Op de dag van de wedstrijd kwamen de spelers ’s middags naar de Piazza Santa Croce, plechtig en gedisciplineerd, begeleid door trompetten en trommels. De parade van de spelers was een belangrijk onderdeel van het evenement, en het publiek keek reikhalzend uit naar deze ceremonie.

Het doel van het spel was om de bal voorbij een lijn aan de achterzijde van het veld te krijgen en zo een goal, een caccia, te maken. Hoewel spelers de bal met hun handen mochten aanraken, moesten ze voor een pass hun voeten gebruiken, wat het spel de naam “calcio” gaf, wat ’trap met de voet’ betekent. Er werd ingegooid bij een uitbal, en het was niet toegestaan de bal “boven de normale lengte van een man” te schieten. (Lees verder onder de foto)

Calcio Fiorentino als Elitesport

Ondanks de grote populariteit was calcio een elitesport die vaak werd beoefend door aristocraten in dure kleding. Het spel had veel gelijkenissen met middeleeuwse toernooien, waar moed, agressie, en fysieke en mentale fitheid de belangrijkste eigenschappen waren om de strijd te winnen.

De familie De’ Medici was een belangrijke aanjager van de sport. Ze reserveerden een eretribune bij belangrijke wedstrijden en gebruikten het volksvermaak om hun macht aan het volk te tonen. Ook belangrijke historische figuren zoals Leonardo da Vinci en Machiavelli waren liefhebbers van het spel. Er wordt zelfs gezegd dat enkele pausen, zoals Clemens VII, Leo IX, en Urbanus VIII, hun heilige gewaad uittrokken om in het Vaticaan calcio te spelen.

Een Blijvende Herinnering

Calciowedstrijden waren bijzondere gebeurtenissen waarmee de adel de eenheid van hun gesloten gemeenschap versterkte. Terwijl burgers welkom waren als toeschouwers, werden ze uitgesloten van de banketten en dansfeesten die na de wedstrijden werden gehouden. De wedstrijden waren niet alleen geliefd bij de lokale bevolking, maar ook bij buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. In plaats van gebruikelijke theatervoorstellingen of militaire parades bij te wonen, waren ze getuige van een typisch Florentijns evenement dat voor altijd in hun herinneringen gegrift zou blijven.

De nalatenschap van Calcio Fiorentino

Hoewel het moderne voetbal pas in Engeland in de late 19e eeuw ontstond, is het idee van voetbal veel ouder. Calcio Fiorentino was een unieke variant die het grote publiek en de elite verenigde in een sport vol passie en strijdlust. Het blijft een belangrijk stukje geschiedenis dat de geest van competitie en plezier van de Renaissance levend houdt. Vandaag de dag kunnen we dankbaar zijn voor de rijke geschiedenis van voetbal en het culturele erfgoed dat het met zich meebrengt. Laten we de tradities en de waarden die in deze oude sport zijn geworteld, blijven koesteren terwijl we genieten van het moderne voetbalspel dat over de hele wereld wordt gespeeld.

Bronnen: https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2020/08/zo-werd-voetbal-gespeeld-tijdens-de-renaissancehttp://www.labdarugo.be/Voetbalgeschiedenis%20tekstvlak.htm – Foto’s: pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *