Het succes van Japan op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Australië uitgelicht

In de afgelopen jaren hebben Aziatische landen zich kunnen onderscheiden op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal, vooral tijdens het toernooi in Australië. Dit succes is het resultaat van een combinatie van verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de groei van het vrouwenvoetbal in de regio. In dit artikel bespreken we enkele redenen waarom vooral Japan het zo goed doet op het wereldkampioenschap in volle gang.

Een van de belangrijkste redenen achter het succes van Aziatische landen is hun investering in vrouwenvoetbal. In de afgelopen jaren hebben verschillende Aziatische voetbalbonden aanzienlijke middelen en inspanningen gestoken in de ontwikkeling van vrouwelijke voetballers. Dit omvat het opzetten van jeugdopleidingsprogramma’s en het ondersteunen van regionale competities voor meisjes. Door deze gerichte investeringen hebben Aziatische landen een stevige basis kunnen leggen voor vrouwelijk talent. Japan was op het WK in Australië een uitblinker in de poulefase. De ploeg slikte geen enkel tegendoelpunt en scoorde elf keer, waaronder vier keer tegen Spanje.

In de afgelopen decennia heeft vrouwenvoetbal in Japan een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Met een combinatie van vastberadenheid, talent en een sterke focus op gelijke rechten, heeft het Japanse vrouwenvoetbalteam de weg vrijgemaakt voor vrouwen in de sport, zowel in hun eigen land als internationaal. Vrouwenvoetbal in Japan begon te groeien in de vroege jaren 1980, maar het was pas in de late jaren 1990 en het begin van de 21e eeuw dat het echt aan populariteit begon te winnen. Het winnen van het Aziatische kampioenschap in 2011 en de historische overwinning op het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal in 2011 betekenden een keerpunt voor het Japanse team. Deze triomfen hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de Japanse voetbalgeschiedenis en dienen als een bron van inspiratie voor jonge meisjes die dromen van een carrière in het voetbal. (Lees verder onder de foto)

Het succes van het Japanse vrouwenvoetbalteam heeft ook bijgedragen aan de groeiende beweging voor gelijke rechten in de sport. De speelsters hebben zich actief ingezet om de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers te verkleinen en gelijke kansen en voorwaarden te eisen voor vrouwelijke atleten. Dit heeft geleid tot meer bewustwording en discussie over gendergelijkheid, niet alleen in de sport, maar ook in de samenleving als geheel. Een van de pijlers van het succes van het Japanse vrouwenvoetbalteam is de nadruk op jeugdontwikkeling en academies voor meisjesvoetbal. Japanse voetbalclubs en scholen hebben geïnvesteerd in het opleiden en trainen van jonge talenten, waardoor er een constante stroom van talentvolle speelsters is ontstaan. Dit heeft geleid tot een diepe pool van getalenteerde voetbalsters die het team hebben versterkt en het niveau van het vrouwenvoetbal in Japan als geheel hebben verhoogd. (Lees verder onder de foto)

De triomfen van het Japanse vrouwenvoetbalteam beperken zich niet alleen tot hun eigen land. De “Nadeshiko” (zoals het team liefdevol wordt genoemd) heeft ook indruk gemaakt in internationale competities, waaronder de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Vrouwenvoetbal. Hun technisch vaardige speelstijl, teamgeest en vastberadenheid hebben ervoor gezorgd dat ze tot de top van de wereldranglijst behoren, waar ze de strijd aangaan met traditionele grootmachten zoals de Verenigde Staten en Duitsland. Het is uiteraard een keuze van de bondscoach van Japan, maar inzetten op de counter om de dominantie van Europese landenteams tegen te gaan werkt. Is dat een stap terug in het verleden en een knipoog naar de mannen, het kan. Voetbal is niet enkel aanvallen natuurlijk. En dit systeem levert op, Japan zit in de kwartfinale!

Bronnen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230804_92238020https://nl.wikipedia.org/wiki/Japans_voetbalelftal_(vrouwen) – Foto’s: Pixabay & Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *