Voetbal Vlaanderen heeft ambitieuze hervormingen voorgesteld voor de jeugdcompetitie vanaf het seizoen 2024-25, waarbij een opmerkelijke regelwijziging de aandacht trekt: voetballertjes tot 9 jaar mogen niet langer koppen. Diederik Nys, de manager jeugdsport van Voetbal Vlaanderen, benadrukt dat het verbod is ingevoerd omdat kinderen op die leeftijd nog niet de techniek hebben geleerd om veilig te koppen. De maatregel beoogt het voorkomen van mogelijke hersenschade, duizeligheid en andere gevolgen van kopballen.
Het verbod op koppen voor de jongste voetballers wordt ondersteund door neurochirurgen. Zij verklaarden dat koppen schadelijk kan zijn voor de hersenen, met mogelijke symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en geheugenklachten. Hoewel niet elke kopbal tot dergelijke symptomen leidt, tonen studies aan dat herhaaldelijk onschuldige trauma’s op de lange termijn tot meer symptomen kunnen leiden. De artsen wijzen ook op wetenschappelijk bewijs dat herhaaldelijk koppen de hersenen vatbaarder maakt voor nieuwe trauma’s. (Lees verder onder de foto)
In vergelijking met andere landen plaatst Voetbal Vlaanderen zich in het midden door het kopbalverbod tot U9. In Engeland en Schotland is het koppen zelfs verboden tot U13. De voorgestelde plannen worden momenteel voorgelegd aan clubs voor feedback, en de definitieve beslissing wordt verwacht na overleg met de Vlaamse studiecommissie en de Raad van Bestuur.
Geboortemaandeffect
Een ander opmerkelijk voorstel richt zich op het geboortemaandeffect, waarbij spelers geboren in de eerste zes maanden van het jaar mogelijk meer kansen krijgen. Voetbal Vlaanderen overweegt om het seizoen na Nieuwjaar op te delen, zodat spelers geboren in het eerste halfjaar doorschuiven naar een hogere leeftijdsgroep. Dit zou eerlijker speelkansen moeten opleveren voor spelers geboren vanaf 1 juli. Zij zijn tot op vandaag nooit een keer de oudsten in de spelerskernen. Dat zal mogelijk veranderen, al stuit de regel wel op wat weerstand bij vele clubs die vooral het organisatorische aspect minder goed zien zitten. (Lees verder onder de foto)
Beperken van Monsterscores
Voetbal Vlaanderen heeft ook aangekondigd maatregelen te willen nemen om monsterscores in jeugdwedstrijden te verminderen. Wedstrijden met een doelpuntenverschil van zes goals of meer zouden worden aangepakt. Clubs worden aangemoedigd om teams in te schrijven op basis van het daadwerkelijke niveau van de spelers, en er wordt overwogen om herindelingen na de winterstop uit te voeren als er meldingen zijn van grote overwinningen of nederlagen. Het plan heeft tot doel het jeugdvoetbal aantrekkelijker, eerlijker en veiliger te maken, met een focus op de ontwikkeling van jonge spelers. Voetbal Vlaanderen werkt samen met clubs om deze hervormingen tegen het seizoen 2024-25 te implementeren.