Fair Play Ouders om sportiviteit te verbeteren langs Vlaamse voetbalvelden

Samen werken aan fairplay in het voetbal, dat is een droom van Voetbal Vlaanderen. En daarvoor vaardigt de federatie regels uit, waarvan er minstens eentje ook op het gevoel of op de sympathie werkt. De Fair Play Ouder. Die moet de wilde beesten die soms langs de lijnen staan temmen. Of misschien iets minder concreet…

Overal ter wereld zoeken federaties naar oplossingen voor discriminatie, racisme en andere misselijk makende zaken op en om de voetbalvelden. Voetbal Vlaanderen kwam begin dit seizoen met een nieuwigheid: de Fair Play Ouder. Het is een onderdeel van een grootschalig actieplan om de sportiviteit op en langs de Vlaamse voetbalvelden te verbeteren. Het plan kreeg de noemer #doedegijdatthuisook ? mee en is opgebouwd rond vijf pijlers. De Fair Play Ouder is een nieuwe functie en daarnaast wordt er ook een fairplayklassement bijgehouden. In alle jeugdreeksen. Voor Nieuwjaar werd er getest bij 887 regionale U15-teams, na de jaarwisseling is al de rest aan de beurt. “De bedoeling van Voetbal Vlaanderen is om fair play in het jeugdvoetbal zowel op als naast het veld een boost te geven”, legt Nand De Klerck, de woordvoerder van Voetbal Vlaanderen uit. “We rekenen hierbij op de motivatie van vooral de ouders en andere supporters. Door ouders een duidelijke rol te geven voor, tijdens en na voetbalmatchen willen we een sportiever klimaat creëren rond de hobby van duizenden voetballertjes. In 2021 lanceerden we al samen met de KBVB en onze Waalse tegenhanger ACFF het Come Together-actieplan tegen discriminatie en racisme. Dit nieuwe actieplan gaat nog een duidelijke stap verder om de sportiviteit op alle vlakken verder aan te pakken.”

Sleutelrol voor ouders
Bij de federatie is het aantal meldingen rond discriminatie en racisme fors gestegen. Ondertussen zijn er drie keer meer dan voor de coronacrisis. Ouders krijgen nu een sleutelrol, want bij elke wedstrijd van de jeugd zal één van de teams een Fair Play Ouder moeten aanduiden. Die zal toezien op de sportieve sfeer op en langs het veld. “We doen een beroep op het engagement van ouders aan de zijlijn om een wedstrijd sportief te houden. Ze krijgen de taak om andere ouders en supporters aan te spreken op onsportief gedrag”, verduidelijkt Nand De Klerck. “De bedoeling is om binnen de clubs met een beurtrol te werken. We willen geen politie spelen en strikt controleren, maar juist op een positieve manier de sportiviteit op en rond onze velden bevorderen.”

Klassement en certificaat
De scheidsrechter krijgt voortaan ook een extra taak. Hij of zij mag punten uitdelen aan de teams. Niet voor sportieve prestaties, wel voor sportieve houding. En daar wordt dan een klassement van bijgehouden. Teams met hoge scores krijgen een certificaat. In de eerste seizoenshelft werden er 900 U15-teams bij betrokken, of het systeem na Nieuwjaar ook in de andere leeftijdsgroepen zal gelden is nog niet duidelijk. “Per wedstrijd kunnen de teams 100 fair playpunten verdienen, 50 van de scheidsrechter en 50 van de tegenstander”, volgens de woordvoerder van Voetbal Vlaanderen. “Het doel is om een duidelijk zicht te krijgen op het sportieve verloop van jeugdwedstrijden. Omdat voetbal meer is dan enkel de spelers op het veld, betrekken we alle partijen die invloed hebben op de wedstrijd in dit klassement. Zo zullen naast de spelers ook de trainers, afgevaardigden, supporters en de Fair Play Ouders worden beoordeeld op vlak van sportiviteit. Het invullen van deze scores gebeurt na elke wedstrijd door de scheidsrechters en de fair play-ouders. Dit moet leiden tot een correct en compleet beeld van het sportieve karakter van de wedstrijd.”

Foto’s (c) Pexels – Voetbal Vlaanderen.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *