Aantal vrouwen en meisjes dat start met voetballen blijft stijgen

Het vrouwen- en meisjesvoetbal in Vlaanderen blijft in de lift zitten. Het is één van de grootste, zoniet dé grootste groeisport in het grootste deel van België. Bij Voetbal Vlaanderen leggen ze uit waarom dat zo is.

De federatie laat weten dat er in 2022 meer dan dertienduizend meisjes aangesloten waren bij Vlaamse voetbalclubs. Een stijging van 8,2 procent ten opzichte van in 2021. En ook het aantal vrouwen van negentien jaar en ouder dat voetbalt is toegenomen. Met iets meer dan zeven procent zelfs, goed voor een totaal van 17.756 in 2022. De gemiddelde stijging bedraagt 7,5 procent en het totaal aan spelers van het vrouwelijke geslacht is ongeveer 31.000. Bijna 1 op 10 is een vrouw bij de Vlaamse voetbalclubs, wat duidt op het feit dat meisjes meer en meer de weg vinden naar een voetbalvereniging. In 2022 waren er ook nog eens wekelijks 63 vrouwelijke scheidsrechters actief en meer dan 1.100 trainsters. “De cijfers geven een duidelijk positieve trend aan. Uiteraard zijn we blij dat meisjes de weg naar de voetbalclub vinden. Het is nu aan ons en aan de clubs om een omgeving  te creëren waar deze meisjes en vrouwen zich goed voelen, hun (voetbal)talenten kunnen ontwikkelen en kansen krijgen om een leven lang te blijven voetballen”, volgens Stefan Verheyen, manager Grassroots bij Voetbal Vlaanderen. (lees verder onder de foto)

Meer keuzes = meer kansen
Op een jaar tijd zijn er ook meer vrouwelijke teams ingeschreven. In de jeugdreeksen staat de teller op 171. De ploegen bestaan uit enkel meisjes, het gaat over een toename van zestien procent volgens de federatie. Futablistateams kunnen ook inschrijven in gemengde jeugdreeksen. En daar is er een stijging te merken van 22 procent. Het gaat hier om 77 ploegen. Bij de volwassenen waren er in 2022 liefst 262 teams ingeschreven verspreid over de Vlaamse provincies. “Meer meisjes betekent meer kansen voor de meisjes zelf, maar ook voor de clubs. De speelsters kunnen uiteraard gemengd met de jongens blijven voetballen, maar kunnen daarnaast ook sneller aansluiten bij een meisjesteam. Clubs kunnen naast de gemengde teams dus ook sneller een meisjesteam vormen waardoor de Futbalista’s meer kansen en keuzes krijgen, op maat van de eigen ambitie en motivatie. Het is nu zaak om voor deze meisjes ook een vrouwenteam te organiseren op zoveel mogelijk clubs”, zegt Stefan Verheyen. (lees verder onder de foto)

Red Flames en Futbalista Festivals
Dat de nationale vrouwenploeg, de Red Flames, het goed deed op het Europees kampioenschap in Engeland in 2022 ligt ongetwijfeld aan de basis van de stijging van het aantal voetballende meisjes en vrouwen in Vlaanderen, maar volgens de voetbalbond hebben ook de projecten die specifiek voor meisjes werden opgestart hun rol gespeeld. Er zijn de Futalista Festivals en de UEFA Playmakers Disney. In 2022 organiseerden 55 clubs een Futbalista Festival, 27 clubs stapten mee in het project van UEFA Playmakers Disney. En 163 verenigingen stelden een Futbalista ambassadrice aan. “Een Futbalista ambassadeur in je club is het eerste aanspreekpunt voor meisjes en vrouwen binnen de club. De aanwezigheid van zo’n persoon is een enorme meerwaarde voor de clubwerking en een must voor de ambitieuze voetbalclub”, besluit Niki De Cock, Futbalista Coördinator bij Voetbal Vlaanderen.

Bron: Voetbal Vlaanderen. Foto’s (c) Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *