Elke club in Vlaanderen moet op in seizoen 2023-24 beschikken over een AED-toestel

Een AED-toestel, een defibrillator, dat is wat elke voetbalvereniging in Vlaanderen verplicht moet hangen volgend seizoen. De automatische externe defibrillator kan mensen die een hartstilstand krijgen helpen. Voetbal Vlaanderen wil dat alle voetbalclubs hartveilig zijn en verplicht het toestel!

Jong en oud in geval van nood helpen, het is iets waar de voetbalfederatie wil voor gaan. Een hartstilstand is meestal rampzalig, maar wie binnen de twee minuten kan geholpen worden via een defibrillator heeft tachtig procent kans om te overleven. Net daarom wil Voetbal Vlaanderen dat elke club over een AED-toestel beschikt vanaf juli 2023. “Wij voeren reeds jaren sensibiliserend beleid om onze clubs te overtuigen een AED te plaatsen. Via onze Jeugdsubsidies, met dank een de beleidsfocus jeugdsport van Sport Vlaanderen, ondersteunen we de clubs in deze aankoop. Helaas merken we dat er nog altijd een beperkt aantal clubs zijn waar geen AED-toestel hangt, dat zal vanaf het seizoen 2023-2024 voorgoed verleden tijd zijn”, zegt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen. (lees verder onder de foto)

500 euro steun
Dat er een defibrillator hangt is een verplichting, de bond doet ook een inspanning om clubs tegen een voordeliger tarief aan een AED te helpen. Wanneer ze via Voetbal Vlaanderen een defibrillator kopen kunnen ze 500 euro steun krijgen. Er wordt daartoe samengewerkt met Healthcare Solutions Europe (HSE). “Het blijft van essentieel belang om naast het AED-toestel ook mensen op de club te hebben die weten hoe ze dit toestel dienen te gebruiken, daarom zal Voetbal Vlaanderens samen met HSE laagdrempelige opleidingen aanbieden”, volgens Diederik Nys, manager jeugdsport bij Voetbal Vlaanderen. “In de trainersopleidingen die onze federatie en de Vlaamse Trainersschool aanbieden maakt EHBO en het gebruik van een AED deel uit van het basispakket dat elke trainer dient te kennen vooraleer hij of zij een diploma kan ontvangen.” (lees verder onder de foto)

Levens redden
Vanaf juli dit jaar wordt opgelegd om een AED-toestel te hebben. De mensen die de terreinen keuren voor de bond zullen nagaan of er een defibrillator aanwezig is. De clubs die geen eigen accommodatie hebben zullen moeten aantonen dat ze voldoende inspanningen hebben gedaan om de eigenaar te overtuigen een toestel te hangen. Het kleinste kind kan overigens zo ’n AED bedienen, aangezien het zelf instructies geeft wanneer het wordt ingeschakeld. Vooral kalm blijven is de boodschap. En misschien wel hopen dat het zo weinig mogelijk dient gebruikt te worden. Maar het belangrijkste is dat voetbal met andere woorden ook levens kan redden!

 

 

Bron: https://www.voetbalvlaanderen.be/nieuws/vanaf-seizoen-2023-2024-wordt-een-aed-toestel-verplicht-voor-elke-club-op-al-haar-sites. Foto’s (c) Pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *