Maak kennis met zestien spelers die ons voetbal het meest hebben beïnvloed

Het verleden is de toekomst. En niet omgekeerd in dit geval. Football Inspiration wil je laten kennismaken met tien spelers die het voetbal in de Lage Landen, maar ook in de rest van de wereld hebben beïnvloed. Leun achterover en neem de tijd om dit artikel te lezen, want het zijn niet alleen Cristiano en Messi die de voorbije decennia bepalend zijn geweest…

Johan Cruijff
Cruijff, het bekendste nummer 14, was voorbeeld nummer 1 én aanhanger van totaalvoetbal in Nederland. Een goed voorbeeld van hoe velen geloofden dat het spel gespeeld moest worden, Cruijff’s tactische waardering van het spel wordt soms over het hoofd gezien vanwege zijn geweldige technische eigenschappen. Heel wat teams, onder andere Barcelona, proberen nog steeds in zijn stijl te spelen. De man liet bekende uitspraken noteren als daar zijn ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Hij vond ook dat voetbal vooral leuk en simpel moest zijn!

Jean-Marc Bosman
Dat voetbal een sociale impact heeft wist de Belg Jean-Marc Bosman maar al te goed. Een geweigerde transfer bracht hem nagenoeg op de financiële afgrond, ook al was hij geen superster in het professionele voetbal. Hij sprak zijn privékapitaal aan om een rechtszaak aan te spannen en bekwam zo uiteindelijk voor atleten en spelers in alle sporten dat ze hun vrijheid kunnen aanvragen. Contracten werden bepaald in de tijd en niet meer voor de eeuwigheid. Het heeft spelers meer macht gegeven, clubs de mogelijkheid om spelers gratis te contracteren. Bosman was een paria, hij heeft het voetbal compleet veranderd.

Diego Maradona
De misschien wel meest invloedrijke speler binnen de lijnen (niet de cocaïnelijnen welteverstaan) was Diego Maradona. Hij was het voorbeeld bij uitstek van de speler die op zijn eentje een wedstrijd kon beslissen. De Argentijn was een voetbalfenomeen. Hij haalde op zijn eentje de titel binnen voor Napoli in Italië en de wereldbeker voor zijn land. Daardoor werd hij een soort van halfgod. Met heel wat beperkingen en verslavingen in zijn privéleven. Tot op vandaag worden talenten over de hele wereld al dan niet met hem vergeleken. Met de voetballer Maradona dan…

(lees verder onder de foto)

Pelé (Edson Arantes do Nascimento)
Voor Maradona volwassen was lag de wereld al aan de voeten van de Braziliaan Pelé. Velen droomden ervan een wereldster te worden zoals Pelé. Wat hij in de jaren zestig uit zijn voeten toverde was toen ongezien. Daarbij kwam dat de man samen met de anderen bij de Braziliaanse nationale ploeg drie keer de wereldtitel kon pakken. Dat zal waarschijnlijk niemand hem nog nadoen! In 1390 wedstrijden maakte de man 1301 goals. Ook die cijfers spreken boekdelen. Hij werd na zijn actieve carrière ambassadeur van ons favoriete spelletje en reisde de wereld af om het te promoten.

(lees verder onder de foto)

Hidetoshi Nakata
Eén van de meest iconische spelers van het begin van de jaren 2000. Hij bracht het Europese voetbal naar de Aziatische gemeenschap. De Japanse superster was een grote hit in Italië, waar hij speelde voor onder meer Perugia en Roma, en hoewel zijn carrière snel afnam – hij ging met pensioen voordat hij 30 jaar oud was – opende Nakata het Aziatische continent voor Europees voetbal. Met als gevolg vandaag dat tal van teams in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een Aziatische tour ondernemen. Nakata mocht voor zijn land drie WK’s spelen en won 77 interlands met Japan.

Franz Beckenbauer
Wie libero zegt, zegt Franz Beckenbauer. Hij heeft die positie als het ware uitgevonden. In Duitsland waar de man werd geboren en een monument werd bij Bayern München noemen ze het ook wel ausputzer. Schoonmaker, stofzuiger, gatendichter, loodgieter, het zijn synoniemen voor de tijd waarin men nog niet met drie of vier op een lijn speelde. De buitenspelval ging niet altijd even vlot open en dicht en om de risico’s daaromtrent te vermijden was er Beckenbauer die enkele meters achter zijn verdediging postvatte en heel veel ballen kon onderscheppen. Hij won in 1974 de wereldbeker met Duitsland. Hij was er ook bij toen Bayern drie keer de voorloper van de Champions League won en kreeg twee keer de Gouden Bal, uitzonderlijk voor een verdediger.

Lev Yashin
Dat een doelman meer doet dan enkel de netten schoon te houden, daar was Lev Yashin al van overtuigd. De Rus was voor op zijn tijd en legde daarmee in tijden waarin de terugspeelbalregel nog niet van tel was de basis voor het profiel van moderne keeper. De man kende met Dynamo Moskou één enkele club waar hij actief was. Voor de toenmalige Sovjetunie verzamelde hij 75 caps. Hij domineerde de zestien en een deel erbuiten wanneer dat nodig was. En hij was sterk met de bal aan de voeten. Een vliegende keeper avant la lettre dus. Yashin bleek ook sterk op zijn lijn en zou 150 strafschoppen hebben gestopt.

Lionel Messi
Voor velen de goat (greatest of all times)! Al heeft hij op het wereldtoneel niet zoveel prijzen gewonnen als enkele andere toppers. Toch is Messi een synoniem voor het voetbal van de voorbije decennia, als valse negen. Hij kleurde het onvoorwaardelijk. En dat leverde hem liefst zeven keer de Gouden Bal voor de beste voetballer van Europa op. Ook al is het een Argentijn, hij kwam natuurlijk zeer lang uit voor Barcelona. En nadien voor Paris Saint Germain. Kroon op het werk was ongetwijfeld de wereldtitel vorig jaar in Qatar. Het lege plekje in zijn prijzenkast is zo definitief ingevuld! Het valt af te wachten wat hij na zijn actieve carrière voor de belangrijkste bijzaak ter wereld zal betekenen.

(lees verder onder de foto)

Antonin Panenka
Toen Antonin Panenka naar voren draafde om de winnende strafschop te nemen in de finale van het EK van 1976, deed hij het ondenkbare: hij stiftte de bal zachtjes en zag hem rustig tegen het net verdwijnen. De international van Tsjechoslowakije had gedaan wat geen ander deed op het internationale voetbalpodium, en die stijl van penalty’s wordt sindsdien de Panenka genoemd. Velen deden het hem na, maar hij was de onbetwiste eerste en dus uitvinder. Frustrerend voor doelmannen, maar als het lukt roemrijk en vooral doeltreffend.

Eusébio
Er zijn weinig namen van voetballers uit de jaren zestig die nog een belletje doen rinkelen. Die van Eusebio wel. Het is de man die bijna in zijn eentje verantwoordelijk is voor het relevant maken van het Portugese voetbal. Hij stond aan het hoofd van een enorm succesvolle Benficaploeg in de jaren zestig die in hetzelfde decennium twee Europacups won en nog eens drie keer tweede werd. Veranderde het profiel van de centrale middenvelder op zijn eentje! Zijn bijnaam was de zwarte panter.

Andres Iniesta
Andres Iniesta is niet van de grootsten, maar door zijn techniek compenseert hij dat. Hij heeft ons leren uit het duel spelen. En wanneer hij dan toch de bal diende te veroveren lukte dat vaak. Met de Spaanse nationale ploeg won hij twee EK’s en een WK. Een speler van wereldklasse, met grinta, maar vooral veel vista. Introduceerde het moderne kijkgedrag en wist twee stappen op voorhand waar hij de bal zou spelen. Kon met Barcelona vier keer de Champions League winnen.

Ronaldinho
Ronaldinho bracht opzichtigheid opnieuw in het voetbal, na tijden van soberheid. Hij wordt de laatste grote entertainer van de 21e eeuw genoemd. In een jeugdwedstrijd zou de Braziliaan alle 23 de doelpunten hebben gescoord en zijn vinnige bewegingen zou hij geoefend hebben met zijn hond. Of die dingen kloppen is niet duidelijk, maar wat vaststaat is dat hij snedig en enorm origineel was. Bovendien paste hij de magie van de passeerbewegingen niet nodeloos toe. Hij was met andere woorden ook efficiënt. Nadien nog door weinigen geëvenaard. In 2004 en 2005 was hij Wereldvoetballer van het jaar.

Cristiano Ronaldo
In één adem genoemd met Lionel Messi, maar uiteraard totaal verschillende speler. Het levende bewijs dat je ook door hard werken ver kan geraken. Hij werd een merk. CR7 genoot wereldfaam. Tot 2013 was hij de duurste voetballer aller tijden. Hij behoort tot de beperkte kring van voetballers die vijf keer de Champions League wonnen én hij is de enige speler die op vijf WK’s heeft gestaan en er telkens ook wist te scoren. Vijf keer werd hij uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld (2008, 2013, 2014, 2016 en 2017). Hij is bij landenteams de topschutter van de wereld en heeft het meeste interlands ooit achter zijn naam staan!

(lees verder onder de foto)

Kelly Smith
Het zijn niet alleen de allerbeste spelers die het meest inspirerend zijn. Er zijn ook de rolmodellen. Zij die de weg plaveien voor anderen. Kelly Smith was zo iemand. Zij was de eerste vrouwelijke profvoetballer in Engeland. De vader van Kelly Smith stelde voor dat ze een andere sport zou gaan beoefenen nadat ze als kind uit een jongensteam was gezet omdat ze te goed was. Smith ging natuurlijk door met voetbal, maar ze moest een lange weg afleggen om het respect te krijgen dat ze verdiende. De beste speelster aller tijden van Engeland voetbalde ook in de Verenigde Staten en de film Bend It Like Beckham was eigenlijk gebaseerd op haar leven. Ze keerde terug naar haar thuisland, won de Quadruple met Arsenal en verstevigde haar plaats in de geschiedenisboeken. Ze speelde een pioniersrol voor de professionalisering van het vrouwenvoetbal in Europa.

Zinedine Zidane
Dé nummer 10 van zijn tijd, met de typische draaibeweging die zijn naam kreeg. Hij wordt gezien als de beste Franse voetballer ooit. Won drie keer de Gouden Bal en won de Champions League met Real Madrid. Met Les Bleus won hij het wereldkampioenschap in 1998 en het Europees kampioenschap in 2000. Bijnaam: Zizou.

Mia Hamm
Met haar 15 jaar was Mia Hamm de jongste speelster ooit in de kleuren van de nationale vrouwenploeg van de Verenigde Staten. In 1991 won ze met de VS de eerste wereldtitel uit de geschiedenis van haar land. Ze was toen 19. En in 1996 won ze goud op de Olympische Spelen.

Bronnen: https://syndication.bleacherreport.com/amp/1442739-15-most-influential-players-in-soccer-history.amp.html, https://bleacherreport.com/articles/1883174-20-most-influential-players-in-football-history, https://www.fourfourtwo.com/features/50-of-the-most-influential-footballers-of-all-time, https://www.givemesport.com/87969509-messi-henry-pele-ronaldinho-footballs-50-most-influential-players-ever-named, https://www.sportbible.com/football/messi-and-ronaldo-named-in-top-50-most-influential-footballers-20211001, https://www.biography.com/news/best-soccer-players-of-all-time-world-cup, https://nl.wikipedia.org/wiki/Mia_Hamm. Foto’s (c) Pexels – Unsplash.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *