Elke Vlaamse club heeft vanaf volgend seizoen een vertrouwenspersoon nodig

Elke voetbalclub in Vlaanderen moet verplicht een vertrouwenspersoon of Aanspreekpunt Integriteit (API) aanstellen. Voetbal Vlaanderen heeft ethiek en gelijkheid als belangrijke hoekstenen van de sport benadrukt en streeft naar een veilige en inclusieve sportbeleving voor iedereen. Het aanstellen van een club-API is een cruciale stap in het creëren van een warme omgeving waar spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en bestuurders zichzelf kunnen zijn.

De verplichting tot het aanstellen van een club-API vanaf het seizoen 2023-2024 komt voort uit de behoefte om incidenten van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme binnen de sport aan te pakken. De club-API fungeert als een aanspreekpunt waar iedereen binnen de club terecht kan met vragen, vermoedens of klachten over onethisch gedrag. Deze vertrouwenspersoon biedt ondersteuning en verwijst door indien nodig, en draagt bij aan het creëren van een veiligere omgeving. Door het groeiende aantal vertrouwenspersonen in de clubs verlaagt de drempel voor slachtoffers om melding te maken van incidenten. Het aantal meldingen bij het Meldpunt van Voetbal Vlaanderen is significant gestegen, wat aantoont dat de aanpak werkt. Het verplicht aanstellen van een club-API is een stap in de goede richting om incidenten te voorkomen en slachtoffers correct te ondersteunen. (Lees verder onder de foto)

Voetbal Vlaanderen en de clubs werken samen om van elke amateurvoetbalclub in Vlaanderen een veilige haven te maken. Het doel is om iedereen in een veilige omgeving te laten voetballen en discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag uit te bannen. Door het opleiden van nog 250 vertrouwenspersonen wordt gestreefd naar het bereiken van de mijlpaal van 1.000 erkende vertrouwenspersonen voor het seizoen ’23-’24. De verplichte aanstelling van club-API’s toont de toewijding van Voetbal Vlaanderen aan het waarborgen van ethiek en veiligheid in de sport en is een belangrijke stap op weg naar een inclusieve en verantwoordelijke voetbalwereld.

 

Bronnen: https://www.ethischsporten.be/grenswijs-be-meer-dan-een-informatieve-website-over-grensoverschrijdend-gedrag/https://www.ethischsporten.be/api-opleiding-voor-federaties-en-sportdiensten/https://www.voetbalvlaanderen.be/opleidingen/specifieke-opleidingen-voor-iedereen/opleiding-club-api – Foto’s: pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *