Voetbalclubs en universiteiten werken steeds meer samen

In de zoektocht naar succes en innovatie hebben voetbalclubs wereldwijd de handen ineengeslagen met universiteiten om synergieën te creëren en wederzijds voordeel te behalen. Een uitstekend voorbeeld van zo’n succesvolle samenwerking vinden we in België, waar voetbalclub OH Leuven en de prestigieuze KU Leuven de krachten bundelen om hun ambities te verwezenlijken. In Nederland zijn FC Groningen, AZ Alkmaar en PSV Eindhoven voorbeelden.

OH Leuven heeft duidelijke doelen: ze willen de hoogste regionen van het Belgische voetbal bereiken. En om dit te bereiken, zijn ze ervan overtuigd dat innovatie en wetenschap van onschatbare waarde kunnen zijn. Met de nabijheid van de KU Leuven, die wordt beschouwd als een van de meest innovatieve universiteiten van Europa, zag OH Leuven een kans om deze krachtige bron van kennis en expertise te benutten. CEO Peter Willems van OH Leuven is ervan overtuigd dat beide entiteiten hoge doelstellingen op het gebied van innovatie hebben, en dat ze door samen te werken hun ambities kunnen verwezenlijken. Ze hebben een werkgroep opgericht om de samenwerking te bewaken en te bekijken hoe ze elkaar kunnen versterken.

Een van de eerste voordelen van deze samenwerking is dat 65 studenten dit academiejaar stage of een thesis doen bij OH Leuven. Deze unieke kans stelt de studenten in staat om waardevolle ervaring op te doen binnen een professionele voetbalclub. Zo’n kans is zeldzaam, omdat er niet veel dergelijke clubs zijn die nauw samenwerken met universiteiten. Traditioneel worden stagiairs vaak gezocht onder sportwetenschappelijke richtingen zoals kinesitherapie, training en coaching, en sportgeneeskunde. Maar deze samenwerking heeft het potentieel om veel verder te gaan dan dat. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van wearables, draagbare technologie die spelers kan helpen verbeteren, of de betrokkenheid van economen, communicatiespecialisten, medische experts en infrastructuurdeskundigen. (Lees verder onder de foto)

De concrete samenwerking tussen OH Leuven en KU Leuven richt zich op vijf pijlers:

  1. Onderwijs: Studenten krijgen stagekansen en er worden gastcolleges gegeven door medewerkers van OH Leuven bij de universiteit.
  2. Wetenschappelijk Onderzoek: De 700 spelers van OH Leuven worden betrokken bij wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, wat waardevolle inzichten kan opleveren voor de club.
  3. Infrastructuur: Beide partijen kunnen elkaars faciliteiten gebruiken, zoals de Bakala Academy en het sportmedisch adviescentrum van de KU Leuven.
  4. Sportbeleving voor Studenten: OH Leuven Studentica, een kring die studenten dichter bij de voetbalbeleving wil brengen, biedt extra supporters voor de club en helpt bij de integratie van internationale studenten.
  5. Netwerken en Innovatie: Als innovatieve bedrijven spelen zowel OH Leuven als KU Leuven een belangrijke rol in de regio, wat van cruciaal belang is voor de aantrekking van talent.

Met deze opwindende samenwerking zetten OH Leuven en KU Leuven een belangrijke stap in de richting van hun gedeelde ambities. De intensere samenwerking biedt niet alleen nieuwe kansen voor studenten, maar zal ook bijdragen aan de groei en ontwikkeling van OH Leuven als voetbalclub. Zo bewijst dit voorbeeld dat voetbalclubs en universiteiten samen een onverslaanbaar team kunnen vormen op het gebied van sport en wetenschap. Dit kan alleen maar leiden tot een verhoogd niveau van voetbalinnovatie en uiteindelijk tot nog groter succes op het veld.

FC Groningen heeft een nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waarmee ze verschillende gezamenlijke initiatieven en projecten ontplooien. Deze samenwerking heeft tot doel om zowel de club als de universiteit te versterken en bij te dragen aan maatschappelijke ontwikkeling, sportwetenschap en talentontwikkeling. AZ Alkmaar heeft een vruchtbare samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). De UvA voert onder meer sportwetenschappelijk onderzoek uit in samenwerking met AZ Alkmaar. Dit onderzoek richt zich op verschillende aspecten van de prestatieverbetering van spelers, tactische analyse en blessurepreventie. PSV Eindhoven sloeg de handen in elkaar met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De TU/e ondersteunt PSV onder meer bij het analyseren van voetbaldata en het tracken van prestaties van spelers. Dit helpt de club om tactische en technische beslissingen te nemen en de prestaties van het team te verbeteren. Samenwerken met universiteiten en hogescholen is dus niet nieuw, maar wel meer dan ooit de toekomst!

Bronnen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230113_94503991?fbclid=IwAR2tnq7FsHn7dW0GOeXucuX_e41pWQt3SQSVjav_zjRcjenzekkk3XL-XTw – Foto’s: pexels.

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *